Under Norbergs Marknad den 26 april kommer vi att dela ut påsar med ängsfrön till intresserade. Påsarna innehåller frön av Örter 23%;
Rölleka, Liten blåklocka, Rödklint, Brudbröd, Gulmåra, Ängsnäva, Flockfibbla, Äkta johannesört, Åkervädd, Sommarfibbla, Prästkrage, Svartkämpar, Rödkämpar, Gullviva, Brunört, Smörblomma, Höskallra, Ängssyra, Pimpinell, Ängsvädd, Kråkvicker
Gräs 77%; Vårbrodd, Ängshavre, Kamäxing, Fårsvingel, Ängssvingel och Rödsvingel.
Fröblandningen som kommer från Lilla Beddinge har vi köpt från https://www.slattergubben.se som också har mycket material om hur och varför man gör en äng och sköter den med traditionella metoder.
Så här gör du en äng.
Ytan du sår på ska vara bar öppen jord utan rotogräs och levande grästuvor. Det bästa är att gräva på våren och sedan kratta/gräva i jorden upprepade gånger under sommaren så fort något grönt tittar upp. Finns rötter av tex kvickrot och kirskål är det viktigt att de kommer upp till ytan och får torka ihjäl.
Så in på hösten och låt fröna ligga helt på ytan!
Sköt sedan som äng varje år med slåtter och bortförsel av gräset.
Ha tålamod – en äng blir bara bättre med åren. Det tar alltid minst tre år innan många av ängsblommorna ger sig tillkänna.
Kommentera